Online Antikvárium, egyedi antikvár könyvek kereskedése. Üzletünk a Füst Milán Antikvárium, a József krt 59-61-ben található, várjuk szeretettel a gyűjtőket, régiség kedvelőket, régi-, antik könyvek kedvelőit.
Antikvár könyvek online üzlete. Online antikvárium.
Füst Antikvárium

Krisztina Antikvárium
Ex-Libris Antikvárium
Ex-Libris Antikvárium

Üdvözöljük online üzletünkben! Kellemes böngészést kívánunk!

FŐOLDAL HÍREK RÓLUNK KOSÁR PÉNZTÁR SÚGÓ PARTNEREINK KATEGÓRIÁK
Kategória
Szűrendő jellemző
Feltöltés időpontja
Keresészó

Legfrissebb híreink

Tisztelt Vásárlóink!
Az antikvarkonyv.hu oldalt négy antikvárium működteti közösen:
Füst Antikvárium, 1085 Bp.József körút
55-57. T:201 1926
VARIETAS Antikvárium 1065 Hajós utca 16-18.
T.:332 6975.
Ex-Libris Antikvárium 1054 Bp. Kálmán Imre u. 16. T: 3319 571.
Krisztina Antikvárium 1013 Bp. Roham u. 7.
T.:212 8909.
Az oldalon szereplő minden könyv könyvészeti adatai után megtalálható az azt kínáló antikvárium címe és telefonszáma, ahol az adott könyv átvehető. Bármilyen kérdés vagy kérés felmerül egy könyvvel kapcsolatban, ez az antikvárium tud felvilágosítást nyújtani.
Egyben felhívjuk Vásárlóink figyelmét arra, hogy az üzletekben található anyag nem fedi a honlapon szereplő ajánlatokat, azaz a honlapon lévő anyag nem azonos a boltban található kínálattal.
Szeretettel várjuk Önöket boltjainkban.

A Nyugat Antikvárium árverésének egyik tételéről
ZOLTÁNKA KARRIERJE
by KELECSÉNYI LÁSZLÓ
A még mindig ritkának számító Krúdy-dedikációk sorában különleges helyet foglal el a Nyugat antikvárium 2013. áprilisi aukcióján felbukkant kis kötet. A Zoltánka című színmű 1913-as kiadásáról van szó. Ennek a könyvnek eleddig két aláírt példányáról tudtunk. A Törzs Jenő színművésznek még a kiadás évében dedikált példányt a Széchényi Könyvtár őrzi, a másik egy 2010 decemberében rendezett árverésen talált gazdára 55 000 Ft-os leütési áron.

Most azonban felülírja e példányok érdekességét és jelentőségét ez az újabb lelet. Valóban olyan ez kötetke, mint egy régészeti felfedezés. Krúdy Gyula ugyan senkinek sem dedikálta, de a bejegyzések többszörösen őrzik keze nyomát. A belső címlapon kétszeresen is: ceruzával, majd tintával.A ceruzás bejegyzés a következő sorokat tartalmazza:

Ez a színdarab Petőfi Zoltánról, Petőfi fiáról és özv. Petőfi Sándornéról, Szendrey Júliáról szól – Szendrey Júliának ez évben van 100 esztendős születésnapja. 1929.

Az aláhúzott szövegrészek későbbi, tintával írott kiegészítések. Ugyancsak tintával írta a darab címe fölé: Krúdy Gyula könyveiből. További, apró, de nem jelentéktelen érdekesség, hogy feltehetőleg ugyanaz a kéz, azaz az író keze ékezetet tett az alcímben a nyomda által rövid u betűvel szedett szomorújáték szó fölé.

S még nincs vége a kézjegyeknek. Ha lapozunk egyet a kötetben a (számozatlan) 3. oldalon Krúdy Péternek, az író unokaöcsének haránt irányú, sajnos részleteiben kiolvashatatlan ceruzás ajánlását találjuk. Hogy kinek ajánlja – emlékül – ezt a ritkaságot, sajnos kiolvashatatlan. A dátum viszont igen: 1944. XI. 5.Meglódulhat a fantáziánk. Kinek adja, írja alá nagybátyja kötetét a vészterhes történelmi hetekben?

Ám még nincs vége a szenzációknak. A java most jön. A belső címlap verzóján aprócska lapkivágat. A tenyérnyi kötetben bélyegnyi méretű beragasztott újságrészlet, rajta a színdarab történetének egy eddig ismeretlen dokumentuma.

7.40 Előadás a Stúdióból

Zoltánka. Szomorújáték egy élőképben és három felvonásban. Írta: Krúdy Gyula

Személyek:

Júlia – Péchy Blanka

Balázs Sándor – Hegedűs Tibor

Az öreg úr – Hajnal György

Házmesterné – Haas Lili

Zoltánka – Palásthy Géza

Völgyi – Baló Elemér

Pataky – Szerémy Zoltán

Öreg dajka – Iván Liza

Csizmadia – Anday Béla

Pici – Horváth Éva

A tiszteletes – Szeghő Endre

A doktor bácsi – Vándory Géza

Házmester – Keleti László

Rendezik: Hegedűs Tibor, a Vígszínház és Gyarmathy Sándor, a Stúdió rendezője.

Ha ez nem lenne eléggé szenzációs, a tetejébe még a lapkivágat szélére oda van írva a dátum, amikor a stúdió-előadás zajlott. Minden kétséget kizáróan Krúdy Gyula keze által: 1928 máj 16. /sic/.Tehát a Zoltánkát ezen a napon előadták a Magyar Rádióban. Nem felvették – hol volt még akkor a korszerű rögzítési technika –, hanem valamennyi színész jelenlétében megelevenítették, és sugározták az éterbe, már annak, akinek volt készüléke, amelyen meghallgathassa. Erről az eseményről nem tud a Krúdy-kutatás. Ő maga szerepelt ugyan a rádióban, például 1932. július 21-én, mikor is egyik novelláját olvasta föl, de 1928 májusából nincsen adat színdarabja előadását illetően. Könnyebb dolgunk lenne, ha a dátumozó kéz az újság címét is odaírta volna a cetlire, de hát ne legyünk telhetetlenek.

A kezdési időpont természetesen nem reggeli órát jelölt. Esti program volt ez. Nyilván megelőzte egy-két próba az adást, s elképzelhetjük magunknak a kor ismert és kevésbé ismert színészeit, akik a – feltételezhetően egyetlen – mikrofon előtt egymást váltogatva olvasták a szerepeiket, kínosan ügyelve arra, hogy ne nagyon zörögjenek a papírossal. Hegedűs Tibor, az ismert rendező magára osztotta az egyik főszerepet, és Péchy Blanka, Keleti László, Baló Elemér oldalán megelevenítette azt a darabot, melynek a maga idejében nem volt közönségsikere. Miért is lett volna, hiszen Krúdy nem volt vérbeli drámaíró, dramatikus művei csak egy karcsú kötet tesznek ki a Kalligram Kiadó gyűjteményes összkiadásában.

Ez a kis lelet bibliofil szenzáció, gyűjtők csemegéje, s nem mellesleg igen fontos rádiótörténeti emlék.


(3 szavazat alapján, az átlag: 5.00 out of 5)Bevásárlókosár
Kosara üres.
NYITVATARTÁSI IDŐ
FÜST ANTIKVÁRIUM
Nyitvatartási ideje

Kedd-szerda-csütörtök 11-18 óráig.

EX LIBRIS ANTIKVÁRIUM
kedd-szerda-csütörtök 11-17 óráig.

A KRISZTINA ANTIKVÁRIUM
Hétfő -péntek 10-18 óra között fogad vásárlókat.

A VARIETAS ANTIKVÁRIUM
Kedd-péntek
12.30-18,
Szombat
12.30-16
óráig.
Napi ajánlatunk:


Haltenberger Mihály dr.: Tengerészeti földrajz
Bp., Műszaki. 264 l., 1 térk. mell. (1965)
Földrajz
5 000.- Ft


Koós Judith: Style 1900
A szecesszió iparművészete Magyarországon

Bp., Képzőművészeti Alap. 396 l. (1979)
Képzőművészet, iparművészet
4 500.- Ft


Heller, Peter: A Child Analysis with Anna Freud
Madison - Connecticut, International Universities Press. Inc. 383 l. (1990)
Pszichológia IDEGEN NYELVEN
6 800.- Ft 


árverés!

 © 2004-2024 antikvarkony.hu - jasikWeb